Workshop on Minerals-Water-Organics
in the Early Solar System

May 18-19, 2012
TKP Tokyo Station Business Center #1 (Room 5B: 5th floor)
Tokyo, Japan

Recent progress in the study of primitive materials in the early solar system such as chondrites, interplanetary dust particles, micrometeorites, comets and asteroids, shows that chemical interaction between inorganic minerals, organic materials, and water is crucial in their evolution.  This workshop aims at providing opportunity to discuss and share current status and future perspectives in the research of evolution of minerals, water, and organic materials in the early solar system.  The same topic will also be discussed at the JpGU2012 meeting in May 20 (Sun).
 

Registration Fee  
Regular 9,000 yen
Graduate Student 2,000 yen

 


Workshop Program

May 18 (Fri), 2012
12:30 p.m. Registration
   
1:00 p.m. Welcome Address
Interaction between minerals, water and organic matter in asteroids: Processes constrained from extraterrestrial materials
1:05 p.m. Adrian J. Brearley (UNM)
  Insights into mineral-fluid-organic interactions in primitive carbonaceous chondrites from in situ observations of organic material (60 minutes)
2:05 p.m. Aiko Nakato (Tohoku U.)
  Dehydration of parent bodies of carbonaceous chondrites (30 minutes)
2:35 p.m. Yuki Kimura (Tohoku U.)
  Formation process of colloidal magnetite in the Tagish Lake meteorite (30 minutes)
   
3:05 p.m. Tea Break
   
Volatile evolution in molecular clouds, protoplanetary disks, asteroids: Observation and Experimental Simulation
3:30 p.m. Joseph A. Nuth (NASA Goddard)
  Where is all the CO in protostellar systems? (60 minutes)
4:30 p.m. Nami Sakai (U. Tokyo)
  Spectroscopic observation of organic molecules in molecular clouds (30 minutes)
5:00 p.m. Yoko Kebukawa (CIW)
  D-H exchange kinetics between organic solids and water: Implications for D/H content in chondritic organic matter (30 minutes)
5:30 p.m. Akira Tsuchiyama (Kyoto U.)
  Experimental simulation on rock-water-organic matter interaction in asteroids (30 minutes)
   
6:00 p.m. Welcome Party
   
   
May 19 (Sat), 2012
8:40 a.m. Registration
Evolution of volatiles and isotopes in protoplanetary disks: Modeling
9:00 a.m. Alan P. Boss (CIW)
  Supernovae, short-lived and stable isotopes, and the solar nebula (60 minutes)
10:00 a.m. Hideko Nomura (Kyoto U.)
  Modeling of evolution of water and organic molecules in protoplanetary disks (30 minutes)
   
10:30 a.m. Poster Showcase Talks
 

Toru Matsumoto (Kyoto U.)
Three-dimensional observation and morphological analysis of organic nanoglobules using X-ray micro-tomography

Junya Matsuno (Kyoto U.)
Synthesis experiment of GEMS analogue grains produced by thermal plasma

Noriyuki Kawasaki (Hokkaido U.)
Oxygen isotopic distribution of a fluffy Type A Ca, Al-rich inclusion of Efremovka CV3 chondrite

Kaori Yanai (Hokkaido U.)
H2O contents and hydrogen isotopic composition of apatite crystals in L, LL5-6 ordinary chondrites

Arnold Gucsik (Kyoto U.)
Cathodoluminescence microscopy and spectroscopy of forsteritic olivine in nature and experiments: An application to the laboratory astrophysics

Timothy Fagan (Waseda U.)
Reaction space: a method for understanding reaction progress in multiple dimensions.  Some examples from chondrites

Yasuhiro Oba (Hokkaido U.)
Potential importance of low-temperature surface reactions for the D-enrichment of methylamine in interstellar molecular clouds

Hiroko Suzuki (U. Tokyo)
Wataer content of the 4.56Ga D'Orbigny parent body estimated from apatite and its planetary implications

Shogo Tachibana (Hokkaido U.)
High- and Low-temperature evolution of silicate dust in protoplanetary disks: Experimental studies

11:00 a.m. Poster Session
   
12:00 p.m. Lunch
   
Water and organic materials in extraterrestrial materials
1:00 p.m. Lydie Bonal (IPAG)
  Hydrogen isotopic composition of the chondritic water: a strong constraint on its origin or not? (60 minutes)
2:00 p.m. Hikaru Yabuta (Osaka U.)
  Finding of nitrogen-rich organic material in antarctic ultracarbonaceous micrometeorite (30 minutes)
2:30 p.m. Minako Hashiguchi (Hokkaido U.)
  In-situ isotopic analyses of organic matter in a carbonaceous chondrite (30 minutes)
3:00 p.m. George D. Cody (CIW)
  The interaction of water and extraterrestrial organics: the key to unraveling chemical complexity in planetesemals (30 minutes)
   
3:00 p.m. Tea Break
   
Future sample return missions from primitive asteroids
4:00 p.m. Joseph A. Nuth (NASA Goddard)
  The OSIRIS-REx asteroid sample return mission (20 minutes)
4:20 p.m. Shogo Tachibana (Hokkaido U.)
  Hayabusa-2: Return samples from a C-type asteroid (20 minutes)
   
4:40 p.m. Discussion
4:55 p.m. Closing Remarks

 

INVITED SPEAKERS

Lydie Bonal
Institut de Planétologie et d’Astrophysique de Grenoble

Alan P. Boss
Department of Terrestrial Magnetism, Carnegie Institution for Science

Adrian J. Brearley
Department of Earth and Planetary Sciences, University of New Mexico

Joseph A. Nuth
NASA, Goddard Space Flight Center

LOC

Hisayoshi Yurimoto
Dept. Natural History Sci., Hokkaido U.

Hiroko Nagahara
Dept. Earth Planet. Sci., U. Tokyo

Shoichi Itoh
Dept. Natural History Sci., Hokkaido U.

Shogo Tachibana
Dept. Natural History Sci., Hokkaido U.

KAKENHI
Grant-in-Aid for Specially Promoted Research "Anatomy of protosolar system"